Compare auto reliability with reliable results at TrueDelta.com!

Compare auto reliability with reliable results at TrueDelta.com!
Results 1 to 2 of 2

Thread: Protege5 Stall At Speed

  1. #1
    Registered Member

    Mazda Protege5

    Join Date
    Mar 2018
    Location
    ID
    Posts
    2

    Protege5 Stall At Speed

    Hi guys,

    I experienced a pretty weird scenario with my P5 this evening. It's a 2003 P5 auto with 125k miles. I'm not new to troubleshooting cars, but this really has me in the dark. The car has no modifications other than a pair of Hella horns (which are wired up properly with a fuse and relay.)

    Here's what happened:

    - I accelerated onto an onramp to 70mph, and merged over two lanes.
    - The car "jerked" and the torque converter unlocked (I think?), making the engine sound like it downshifted to about 3500 rpms.
    - I looked down at the dash and all of the lights were on, the car had no ignition.
    - The transmission was still in gear and the motor was spinning, but had zero throttle response and was deaccelerating.

    I pulled off to the side of the road and checked transmission fluid and oil, which were normal. Temperature was normal. Everything looked fine. I was on my way to school for a final exam, so I started it back up and drove it to school and back home.

    I've looked over the car a little more and everything looks great. There's no check-engine light and I scanned it for codes - got nothing back. What gives? The only thing I can think of would be a bad ignition switch. Unfortunately I haven't had any issues with it starting or cranking previously. I want to see if anyone has any ideas before I load the parts cannon and start guessing. Thanks!

  2. #2
    The Diagram Dude pcb's Avatar

    2002 mazda protege 5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    ontario, canada
    Posts
    4,206
    The ignition switch sounds like it could be the culprit.

    You could try testing your switch by probing your switch while wiggling your key around to see if any contact is lost.

    There is a few little switches inside the ignition switch and your "start" may still be working but your "run" switch may be wearing out.

    They're not too expensive (~$30 US) and more than a few people here on the forum have had to replace it.



    The Diagram Dude

Similar Threads

  1. Replies: 13
    Last Post: 05-26-2013, 11:40 AM
  2. WTB or TRADE: Protege5 or Speed
    By peachbaby4008 in forum Completed Transactions
    Replies: 6
    Last Post: 05-11-2011, 09:40 AM
  3. Protege5 2002 5-Speed
    By newbie01 in forum Protege5
    Replies: 3
    Last Post: 03-09-2009, 03:46 AM
  4. 2002 Protege5 5 speed
    By onewhippedpuppy in forum Completed Transactions
    Replies: 38
    Last Post: 10-23-2006, 01:35 PM
  5. Looking for 5-speed protege5
    By erinerin@ in forum Completed Transactions
    Replies: 3
    Last Post: 07-28-2004, 01:05 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •