VersaTuner - tuning software for Mazdas
VersaTuner - tuning software for Mazdas
Results 1 to 3 of 3

Thread: Protege5 FS-ZE Swap Crank No Start

  1. #1
    Registered Member

    Mazda Protege5 2003 Hatchback

    Join Date
    Feb 2018

    Protege5 FS-ZE Swap Crank No Start

    Hi guys I am new to the forums.

    I have a question for you all and hope you guys might have the answer.

    I have a 2003 Mazda Protege5 Hatchback and the original motor which is the FS-DE locked up because of an oil leak. So we swapped it out with a FS-ZE. From there we swapped out the harmonic balancer and air intake cam and starter. Now the issue is it wont start. The engine is turning good. But we did a little more research into it and it has no spark. So now we replaced the crankshaft sensor and cam sensor but still no spark. Do you guys know what the issue might be?

  2. #2
    The Diagram Dude pcb's Avatar

    2002 mazda protege 5

    Join Date
    Jun 2011
    ontario, canada
    Check your connectors. I remember someone here on the forum had two connectors swapped and had crank no start. (I forget which two but you can plug them in wrong).
    The Diagram Dude

  3. #3
    Certified Mazda Tech hornsfan10609's Avatar

    2003.5 Mazdaspeed Protege x2

    Join Date
    Jun 2009
    Austin, Tx
    Probably the neutral switch and reverse switch. Any blown fuses? Did you swap the cam gears? I know you have to with the 626, may be alright with the ZE.
    Mod List. "Jinba Ittai"

    2003.5 Titanium Mazdaspeed Protege #1345 Purchased 7/20/10
    2003.5 Titanium Mazdaspeed Protege #1574 Purchased 10/25/14

    2009 Highland Green Mustang Bullitt #5998 12.9@110
    2002 Red Protege5 RIP:4/25/10

Similar Threads

  1. 02 PR5 Crank, No Start
    By PR5Zach in forum Protege5
    Replies: 87
    Last Post: Today, 06:07 AM
  2. Crank but no start
    By reynoldsrobbie in forum Protege5
    Replies: 5
    Last Post: 10-24-2012, 06:22 PM
  3. Will crank, no start.
    By Krazykaveman in forum Mazda Protege
    Replies: 6
    Last Post: 03-22-2010, 01:29 AM
  4. Cold start at 32F, no crank 1st/2nd attempt but start?
    By Marik123 in forum Mazda Protege
    Replies: 1
    Last Post: 01-03-2010, 10:24 AM
  5. 626 will crank, but not start
    By jalbao in forum Other Mazdas
    Replies: 1
    Last Post: 04-27-2008, 10:57 PM

Tags for this Thread


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts