CorkSport.com is MAZDA PERFORMANCE!
CorkSport.com is MAZDA PERFORMANCE!
Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 46 to 51 of 51

Thread: really unsure..

  1. #46
    long time mazda owner d0sitmatr's Avatar

    2003 Protege5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Sebring, Florida, United States
    Posts
    221
    I got a new cable but its been raining all day and this is my first day off from work. if its not raining tomorrow Im hoping to be able to swap it around.
    this should clear up a lot of the issues Im having, but I still may need a new starter.

  2. #47
    The Diagram Dude pcb's Avatar

    2002 mazda protege 5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    ontario, canada
    Posts
    4,534
    So your only problem right now is the "no start" ??

    Your car has been behaving otherwise ??
    The Diagram Dude

  3. #48
    The Diagram Dude pcb's Avatar

    2002 mazda protege 5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    ontario, canada
    Posts
    4,534
    I was having a hard time seeing how that little piece of wire could cause all those problems, thinking it would just add a bit of resistance to the circuit and maybe make the starter motor weak.

    But if that's coupled with a bad connection with some sparking and arcing going on then I can see the back feeding happening.
    It looks like he just crimped the wires together with a butt connector too.

    Either way, I hope this is your last problem and your car is up and running again.
    Last edited by pcb; 12-16-2018 at 09:13 AM.
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  4. #49
    The Diagram Dude pcb's Avatar

    2002 mazda protege 5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    ontario, canada
    Posts
    4,534
    Quote Originally Posted by d0sitmatr View Post
    ...unfortunately, the first starter they got was for an auto (I guess they are different... ?) ...
    Yea, I guess they're different...



    I didn't know that either but I would have figured it out before buying a new one.

    Sounds like that mechanic really didn't know what he was doing.
    He probably charged you double too, for doing the job twice.
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  5. #50
    long time mazda owner d0sitmatr's Avatar

    2003 Protege5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Sebring, Florida, United States
    Posts
    221
    ok, so we replaced the cable, and it cranked right up !!
    even after sitting for almost a year she just purred right along !
    we also found that his "fix" caused a lot of corrosion in the cable (only way it could happen according to my mechanic) so the weak connection + the corrosion at the starter terminal that extended a good 12 inches up the cord is why I was getting so much back feed.
    Im in the process of ordering some pure copper crimp on battery terminals for both +/- sides.
    https://www.electricalhub.com/generi...ery-terminal-1

    and also, just to be on the safe side, Im replacing the ground cable.
    but as things are now, I can go out and just crank her up !
    I know we should have began maybe at the starter, and he wanted too.
    that is mostly my fault as I couldnt believe the starter would be going bad already after only a couple of years, especially since I sprung for the more expensive Bosch. I never even considered the wiring to the starter and what the shop mechanic did.

    so I guess the lesson for me in all this, is stand aside, quit 2nd guessing him (or her) and let your mechanic do his job !! lol
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  6. #51
    The Diagram Dude pcb's Avatar

    2002 mazda protege 5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    ontario, canada
    Posts
    4,534
    Awesome,...
    I'm glad there's another P5 still on the road.
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234

Similar Threads

  1. Transmision issues, unsure?
    By killermatt in forum Mazda Protege
    Replies: 7
    Last Post: 08-02-2009, 03:28 AM
  2. A shifting problem of which I am unsure.
    By groovyjdawg in forum Mazda Protege
    Replies: 10
    Last Post: 07-08-2009, 07:00 PM
  3. HELP...unsure bolt pattern
    By titaniumsp in forum Mazdaspeed Protege
    Replies: 5
    Last Post: 08-31-2008, 09:27 PM
  4. Unsure about springs
    By gen1pro in forum Mazda6 Wheels, Tires, Brakes & Suspension
    Replies: 8
    Last Post: 10-01-2006, 01:25 PM
  5. unsure on gauges
    By MSP #167 in forum Mazdaspeed Protege
    Replies: 1
    Last Post: 09-21-2004, 01:35 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •