Compare auto reliability with reliable results at TrueDelta.com!

Compare auto reliability with reliable results at TrueDelta.com!
Page 2 of 26 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 16 to 30 of 388

Thread: My 2002.5 P5 AwesomeSauce build thread

  1. #16
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Quote Originally Posted by The_big_dill View Post
    Isn't that the oil cooler?
    Yes it is. The line comming off the side of it is what im questioning, where does it connect to?

    edit: saw my previous post and corrected it.
    Last edited by MeAndMyPenguin; 04-20-2015 at 12:39 PM.

  2. #17
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Update: Purchased an MSP A/C condenser. Radiator mounting brackets on their way and should be delivered tomorrow. MSP radiator has a crack in it so I have to find a replacement.

    Some recent pictures I found on my laptop. Also forgot to say that I added yellow fog overlays.

    Last edited by MeAndMyPenguin; 05-05-2015 at 07:14 PM.

  3. #18
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Installed MSP A/C condenser yesterday and filled the system with refrigerant. No leaks so im super happy about that. Nice cold A/C but I still need to fix my level 2 and 3 which are not working :/ Still need a cold pipe and a radiator. Getting paid next week so I should have everything by then.


  4. #19
    Registered Member Valk's Avatar

    2003.5 MazdaSpeed Protege, 2002 Protege 5, 2003 Protege ESGT

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Victoria BC
    Posts
    2,561
    this may seem like a stupid question but how does that cooler go on/come off? just a long ass socket?
    2003.5 Mazdaspeed protege Yellow. 138km. Retired for a complete rebuild. hibernating to prevent rust.
    2002 Protege 5 Silver Rescue/Build thread

    WTB; MP3/03 spoiler, MSP racing harts in any color with factory center caps.

  5. #20
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Quote Originally Posted by Valk View Post
    this may seem like a stupid question but how does that cooler go on/come off? just a long ass socket?
    Its just two bolts that hold it in place. You also need to take off the two A/C lines that are screwed onto each end and the condenser will come right out. You might want to take off the upper radiator brackets and push the radiator back so you have space to take the condenser out.

  6. #21
    Registered Member Valk's Avatar

    2003.5 MazdaSpeed Protege, 2002 Protege 5, 2003 Protege ESGT

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Victoria BC
    Posts
    2,561
    .... oil cooler lol...
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  7. #22
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Quote Originally Posted by Valk View Post
    .... oil cooler lol...
    oh lol. wasnt sure what you were talking about. Not really sure how to but I found this website that shows you how to. http://www.protegefaq.net/msoilcooler/

  8. #23
    Registered Member Brian_K's Avatar

    Protege5

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    1,573
    your build is coming along nicely. btw not sure which duplicolor paint you used on your lip, but I found that the duplicolor ford cardinal-red is a very close match to the oem classic red.

  9. #24
    Registered Member Valk's Avatar

    2003.5 MazdaSpeed Protege, 2002 Protege 5, 2003 Protege ESGT

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Victoria BC
    Posts
    2,561
    thanks. that link actually answers your question about the oil cooler water hookups. there should be a bolt on the back of the block you can use to drain coolant, you would tap into that for the U peice line in your pic. it look slike there is a different coolant bypass pipe that connects to the long hose on your cooler. if you didnt get that peice with your kit, you could prob just put a T in your existing one where the heater core hoses attach.

    i guess to remove mine ill just have to get some nuts as descibed. gonna be messy me thinks...
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  10. #25
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Quote Originally Posted by Valk View Post
    thanks. that link actually answers your question about the oil cooler water hookups. there should be a bolt on the back of the block you can use to drain coolant, you would tap into that for the U peice line in your pic. it look slike there is a different coolant bypass pipe that connects to the long hose on your cooler. if you didnt get that peice with your kit, you could prob just put a T in your existing one where the heater core hoses attach.

    i guess to remove mine ill just have to get some nuts as descibed. gonna be messy me thinks...
    Yea I just looked at my water bypass pipe and its different. Guess I'll be T-ing into it or I might just buy the MSP bypass pipe. lol, good luck.

  11. #26
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Quote Originally Posted by Brian_K View Post
    your build is coming along nicely. btw not sure which duplicolor paint you used on your lip, but I found that the duplicolor ford cardinal-red is a very close match to the oem classic red.
    Thanks man! I dont remember which color I used also but Im not liking it anymore. Stands out way to much and the paint is chipping pretty badly from rocks on the road. Might just take it off or redo it or leave it. Just had really bad luck with painting recently. Thanks for the info, Ill look into it.

  12. #27
    Registered Member ZealoustheEnder's Avatar
    Donated: $10

    2003 MazdaSpeed Protege

    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Oviedo, Florida
    Posts
    780
    Replace your A/C blower motor resister it is behind the glove box right next to the plug in the blower. That will fix your fan speed issue.

  13. #28
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Quote Originally Posted by ZealoustheEnder View Post
    Replace your A/C blower motor resister it is behind the glove box right next to the plug in the blower. That will fix your fan speed issue.
    I'll look into that. Thanks for the info!

  14. #29
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    A lot of updates:
    1) Painted all the trim pieces gloss black


    2) Modified my cluster bezel to fit my a/f ratio and boost gauge. Love the way it came out!



    3) Got another amp and somewhat finished my amp rack. Need to cover it but I plan on getting different amps that match and will fit better.
    *****Need to take pictures*****

    4) Took the head off and started putting parts for the turbo on. The first thing was the msp radiator replacement. Got it from partsgeek brand new for $160. Dont have pics of that. Test fitting the piping cause I was excited and trying to picture what it would look like when everything was all finished. lol
    WARNING!!! DIRTY ENGINE BAY



    5) Next, I painted the valve cover gloss black and sanded down the lettering to have an aluminum finish to it. Love the way this came out. I also went ahead and did the vcts delete. Ported and polish the intake manifold. I dont have any pictures of that apparently even though I took some.......



    6) I went ahead and pulled the trigger and got some new suspension goodies aswell!


    7) Almost finished with everything and getting ready to start the car for the first time, but with my luck, I switched the cams and had the intake cam on the exhaust side of the motor and the exhaust cam on the intake side of the motor....... What a terrible mistake. I checked timing about 50 times(exaggerating) that day and it was dead on. I saw the letters EX on one of the cams and thought nothing about it. I then looked at the other one and read IN. Then it hit me. I felt like such an idiot. Luckily nothing was damaged when I tried to turn on the car as it barely started.


    8) Car is now running but there is an oil leak from the turbo oil return to MBSP. I already ordered a new gasket. Everything else seems to be running fine for now. We'll see if anything else occurs.
    You might want to wear headphone and turn the volume up a little.
    Last edited by MeAndMyPenguin; 06-29-2016 at 04:27 PM.

  15. #30
    Registered Member MeAndMyPenguin's Avatar

    2002.5 Mazdaspeed Protege5

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Miami, FL
    Posts
    363
    Alright guys, I have a problem...... My CEL came on 2 days ago and I went to autozone to get it checked out. Unfortunately, the code scanner could not read any of the codes on my car????? It only said "FAIL"..... Does the SSAFC I have installed interfere with a code scanners ability to read codes? I would like to figure out what is causing my CEL to come on.

Page 2 of 26 FirstFirst 123412 ... LastLast

Similar Threads

  1. Aw_MP5 - Build Thread - Slow Build
    By Aw_MP5 in forum Protege5 Builds
    Replies: 12
    Last Post: 05-13-2014, 12:45 AM
  2. My Build Build Thread
    By Boosted_Speed in forum Mazdaspeed Protege
    Replies: 3
    Last Post: 05-26-2013, 11:45 AM
  3. Lewis7789 2002 Protege5 build thread (tons of pics)
    By Lewis7789 in forum Protege5 Builds
    Replies: 2854
    Last Post: 04-11-2013, 09:37 AM
  4. My build thread.
    By Twinrotor in forum Mazdaspeed Protege
    Replies: 8
    Last Post: 05-20-2012, 09:13 PM
  5. STX Build Thread
    By 122 Vega in forum Pics & Builds
    Replies: 261
    Last Post: 04-29-2007, 01:38 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •