Compare auto reliability with reliable results at TrueDelta.com!

Compare auto reliability with reliable results at TrueDelta.com!
Results 1 to 10 of 10

Thread: Post FSZE swap throwing few codes, might have borked the vacuum..

  1. #1
    Everybody Panic! Oldmacnut's Avatar

    03 protege 5

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    North Texas
    Posts
    38

    Post FSZE swap throwing few codes, might have borked the vacuum..

    So a few months ago I swapped in an FSZE that was FOTB (fresh off the boat), and with some help from TheMan I managed to swap the Crank Pulley, sensor, cam sensor, temp, knock as well as water jacket. I put a header on before dropping it in.
    I dont think I kept the 4-2-1 header, I would have to look. ( I didnt realize people wanted it )
    Anyway, it fired up right away, put about 1/2 mile on the car and parked it for 2-3 months.

    So Monday I registered and had it inspected and decided to break the clutch in.
    CEL came on and I had codes pulled.
    P0850 Neutral Switch Circuit fault
    P0300 Random Cylinder misfire detected
    P2009 Variable tumble control system solenoid, Valve circuit low input
    P0660 IMCC actuator circuit malfuntion

    Well doing some chatting with a few people and it has been brought to my attention I could have plugged the VCIS and VTCS solenoids in wrong. There was a little "rigging" needed for vacuum lines as the ZE manifold has like 3 ports on the manifold where the DE had what...5 or 6?

    Here are some pics of my mess.





    Otherwise during driving I was pretty amazed at the low end torque, I just need to figure this out. Vacuum has always been my weakness. And I am sure I had to have connected this up wrong. Oh, it is getting 27MPG right now, has a rough idle, a bit lumpy of an idle.

    To answer some questions I expect are coming, the motor cost 800, and I planned on keeping the ZE manifold on, it did come with the harness, intake, MAF, 4-2-1 header. Total time to pull and start first time was roughly 20-30 hours.

    Need a specific pic? let me know and Ill snap a few and upload.

  2. #2
    Registered Member Kona051's Avatar

    Mazda Familia, Sport 20

    Join Date
    May 2012
    Location
    New Zealand
    Posts
    23
    If you would like, i can snap of a picture of what mine currently looks like around there ?

  3. #3
    Registered Member AusOrion's Avatar

    Mazda SP20 sedan (MP3)

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    470
    The ZE intake manifold doesn't have VTCS flaps so not sure what you plugged the solenoid into. As long as you have the connector plugged in and enough vacuum it should be fine just to tie it up somewhere out of the way.

    If you are using the stock USDM ecu, this will most likely explain the random misfire CEL as the ecu may at the edge (if not beyond) it's ability to provide suitable fuel and timing for the high compression engine.

    Exhaust: Autoexe header; Custom midpipe; Racing Beat catback
    Engine: AWR mounts; Twiggy cams; Custom CAI; RR Racing UDP; PS cooler
    EMS: Microtech LT-10; J&S Safeguard; Bosch coils
    Gearbox: MSP LSD; Fidanza flywheel; 626 5th gear
    Rims/Suspension: MX-5 17x7 rims; Tokico Illumina; Eibach Pro-kit; Progress swaybar, AutoExe strut brace
    Exterior: MSP front lip & rear spoiler; EDM tails
    Interior: JVC AVX-77; Autometer gauges; DaveBs; B&M shifter
    Projects to come: Matt V headlights, JDM mirrors, AutoExe grill, Vibrant vac block

  4. #4
    Registered Member tweety2300's Avatar

    2001 mazda protege mp3

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    virginia
    Posts
    5,799
    Mp3 flash does away with vtcs, p0300 could be bad coil packs or vac leak

  5. #5
    Everybody Panic! Oldmacnut's Avatar

    03 protege 5

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    North Texas
    Posts
    38
    Im sure there is a vacuum leak, with the nightmare of vacuum hose splitting i did, it is possible.

    Where can I go for the MP3 flash, I am in the dfw area, is it exspensive?

    If I have to I will put the DE manifold on, as it is my wifes daily driver and really am not looking for a mild performance upgrade that causes more issues.

  6. #6
    The Diagram Dude pcb's Avatar

    2002 mazda protege 5

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    ontario, canada
    Posts
    5,330
    I'm pretty sure this is the guy you wanna talk to:

    SpicyorangeMSP

    IIRC,.. you buy a flashed ECU from him , then when he gets your ECU mailed to him he reimburses you part of the cost.

    Your cost ends up being about $200 I think.

    Just send him a PM,... (he had some computer problems recently but I think he's up and and running now)

  7. #7
    Registered Member tweety2300's Avatar

    2001 mazda protege mp3

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    virginia
    Posts
    5,799
    If you put the de intake back I. The. You won't need the flash

  8. #8
    Everybody Panic! Oldmacnut's Avatar

    03 protege 5

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    North Texas
    Posts
    38
    Changing coil packs did remove the random misfire code, I forgot I had left the ZE packs on.

    Had a friend come over this weekend and we fixed my vacuum mess and solenoid, but it is still throwing the P2009 Variable tumble control system solenoid, Valve circuit low input
    P0660 IMCC actuator circuit malfuntion codes, so no idea whats up with that.

    Now, I am getting 32mpg, no pinging, runs smooth. No real "big HP" feel, the most notable is the torque, that is very noticable. But still wondering whats up with those codes and the nuetral code.

    Ive heard of the guy that does flashings, will have to get with him.

  9. #9
    Registered Member tweety2300's Avatar

    2001 mazda protege mp3

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    virginia
    Posts
    5,799
    Isn't the Vic's for the ze a little different than the de? I know it had something to do with the black box on top of the intake manifold but can't remember the rest

  10. #10
    Registered Member 1stP5's Avatar

    2002 Mazda Protege5

    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Seguin, Tx
    Posts
    26
    Quote Originally Posted by Kona051 View Post
    If you would like, i can snap of a picture of what mine currently looks like around there ?
    Im having the same issue. Could u send me pix of properly wired vacuum lines. By email or text dont matter to me

Similar Threads

  1. Throwing Codes: 2177/2187 PLEASE HELP ASAP!!
    By MM BOOST in forum Mazdaspeed3
    Replies: 35
    Last Post: 03-20-2011, 12:37 PM
  2. Replies: 1
    Last Post: 06-05-2010, 12:06 AM
  3. o2 sensor not throwing codes?
    By derfernerf in forum Mazda Protege
    Replies: 1
    Last Post: 04-10-2010, 05:33 PM
  4. MS3 throwing MIL codes already
    By obaa996 in forum Mazdaspeed3
    Replies: 8
    Last Post: 03-05-2007, 12:05 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •