Made in USA and Free Shipping on all orders shipped inside the US.
Made in USA and Free Shipping on all orders shipped inside the US.
Results 1 to 10 of 10

Thread: Speed6 sputter

  1. #1
    cusomizer

    2006 mazdaspeed 6

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    springville UT
    Posts
    162

    Speed6 sputter

    Damn my car sputters like crazzzyyy. Any ideas??
    At wot it loses power and sputters and crackles an pops. I don't know WTF is wrong with this thing. I'm about ready to meet the front end into a brick wall n walk away. I tried new plugs. Stretching the spring in the coil, what else could it be??? Possibly a bov? Idk. Help !!!
    06 ms6 titanium gray, greddy rs bov,PG intake&TIP, 3'' CB,SU testpipe,cobb AP stg2,custom strut bars front+rear ,TieN S-tech springs,NGK plugs,prosport 60mm boost gauge,pheonix gold amp, 10'' alpine sub,18x8 msr 045's hyper silver,

  2. #2
    Registered Member bova80's Avatar

    2007 Mazdaspeed6 GT

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Pittsburgh, PA
    Posts
    1,911
    sounds like boost or fuel cut. do you have anything to log with? the cold weather will cause this, so if you could log fuel pressure you could see whether you need an upgraded pump or not. other wise you need some kind of tuning to resolve this.

  3. #3
    cusomizer

    2006 mazdaspeed 6

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    springville UT
    Posts
    162
    I have ap
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  4. #4
    Registered Member bova80's Avatar

    2007 Mazdaspeed6 GT

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Pittsburgh, PA
    Posts
    1,911
    well i would log fuel pressure with it. also i hope you aren't running the atp b.c defender in conjunction with it.

  5. #5
    Registered Member SMOKEYS36SHOP's Avatar

    2007 Mazdaspeed 6

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Poughkeepsie, NY
    Posts
    585
    sounds like fuel cut to me also..i get it at wot in 3rd and 4th gear sometimes and notice my fuel pressure drop dramatically ...i need the cpe fuel pump
    2007 Liquid Platinum Metallic Mazdaspeed 6

    Engine GTX 3071 ~ HTP 4 Full Intake System with 51R Battery Tray ~ Bosh 3 Bar Map Sensor ~ Cobb 3 Port BCS ~ CX-Racing FMIC With Treadstone TR8 Core ~ Snow Performance Stage 2 MAF Boost Cooler ~ SURE Return in Blue ~ Turbosmart BPV ~ Custom Stainless Steel Fuse Cover ~ Candy Apple Blue Valve Cover ~ NGK Spark Plug ~ Cobb AP ~ GHL 3" Catback Exhaust ~ Corksport Front Strut Bar ~ AWR 88 Duro Dog Bone Mount, Transmission Mount & Side Engine Mount ~Sure Juggernaught Front Diff Mount ~ CPE Rear Diff Mount ~ Kmd Fuel Pump Internals ~ CPE Injector Seals ~ Corksport Downpipe ~ Damond VTA OCC V2 ~ Corksport Hi-Flow Race Pipe ~ MRZ Silver Strut Covers ~ E-Tuned by Boost_Creep

  6. #6
    Registered Member Importfan12's Avatar

    Mazdaspeed6

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    San Diego
    Posts
    154
    My wifes MS6 was doing this also so we took it to the dealer and they said its happens alot do to the front O2 sensor. They replaced it and it like driving a new car. May not be your issue but it sounds very similar.
    2007 Black Mica MS6-Fiber Images CF Hood, AutoEXE CF Grill and Rear Window Visor, CF Mirrors, CF Pillars, CF Window Visors, Cipher Auto Racing Seats, AutoPower 4-point cage, Sabelt 3" 4 point Harnesses, TWM Stage 1 SS and Base bushings, BNR Stage 3 turbo, Cobb Access Port, Altered Custioms FMIC, Protege Garage Full Length Short Ram Intake, Magnaflow Catback Exhaust, 3" Down Pipe, HKS Special Edition Black BOV, KSport Kontrol Pro Coilovers, SU Rear MM, Sure Dreadnaught, Whiteline Rear 24mm Sway Bar, SU Trunk Brace, GT Spec Trailing Brace, KMD HPFP Internals, Spin-on-Oil Filter Conversion, Hawk HPS pads and Power Slot rotors,VG Sharkfin, 28% Tint, Dual Vent Pod with AEM Digital Boost and Wideband Gauges, Kenwood DVD, Nav, Sst Radio, JL Components and rear door speakers, Custom Sub enclosure, CF Wrapped interior trim

    2013 CX-5 Touring Metropolitan Grey Fwd

  7. #7
    WAAAAAA Tingg ms6acton's Avatar
    Donated: $10

    2006 Mazdaspeed 6

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Acton Ontario
    Posts
    2,506
    mine is doing the same thing, it through a code last weekend and its my egr valve. found a link to clean it and its suppse to make the car run like new.

    www . the mazda forum . com/showthread.php/7713-How-To-clean-your-1st-Gen-Mazdaspeed-3-EGR (take out spaces)

    couldnt hurt to clean it out and eliminate that possibility
    06 red ms6

  8. #8
    Registered Member 04gixx6's Avatar

    2006 MS6

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Billings, MT
    Posts
    335
    Quote Originally Posted by ms6acton View Post
    mine is doing the same thing, it through a code last weekend and its my egr valve. found a link to clean it and its suppse to make the car run like new.

    www . the mazda forum . com/showthread.php/7713-How-To-clean-your-1st-Gen-Mazdaspeed-3-EGR (take out spaces)

    couldnt hurt to clean it out and eliminate that possibility
    Yeah, my car ran much better after cleaning the egr. The one thing I would recommend is where it says to remove the throttle body to get to the 22mm bolt on the egr tube? It's not necessary. I was able to just use an open end wrench and loosen it. It's not on there very tight. That helps with not losing as much coolant as well.

  9. #9
    Registered Member

    '09 Mazdaspeed3 CWP

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Hsv. AL
    Posts
    172
    if you have an AP...hook it up and monitor your 'actual AFR'. If it is stuck at 29.3 off boost, your primary HO2 sensor is bad and will need to be replaced (it is stuck lean). When the engine is under load / boost it'll go out of closed loop and transition to open loop...then the AFR will pop out of 29.3 and read somewhere in the 8-9 range for AFR. Symptoms of a bad Ho2s is moderate hesitation/stutter when car is under boost and under load. CEL codes associated with a bad primary o2 sensor are p0131 and p02177

    If this is the case, a new HO2s will cost you about $160...Denso part#234-5013 is a direct replacement. If you go OE mazda for the primary ho2s, expect to pay around $280-300. The Denso is a direct-replacement and it worked for me.

  10. #10
    Registered Member

    2006 MazdaSpeed 6

    Join Date
    Mar 2016
    Location
    NC
    Posts
    3
    Im hoping you see this but having the same issue here and i was wandering if you could show some pictures on how to remove/clean the EGR valve?

Similar Threads

  1. sputter ,flutter cause & fix
    By mnthny4 in forum Mazdaspeed6
    Replies: 0
    Last Post: 09-09-2010, 07:44 PM
  2. Sputter
    By junya1985 in forum Mazdaspeed Protege
    Replies: 6
    Last Post: 04-23-2008, 09:35 PM
  3. How to fix ALL SPUTTER ISSUES!!!
    By driver311 in forum Mazdaspeed3
    Replies: 92
    Last Post: 02-29-2008, 01:07 PM
  4. sputter/lag...
    By controlo in forum Mazdaspeed3
    Replies: 6
    Last Post: 08-26-2007, 05:14 PM
  5. Sputter in 4th @ 3k RPM
    By CasopoliS in forum Mazdaspeed Protege
    Replies: 0
    Last Post: 05-27-2005, 08:20 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •