Made in USA and Free Shipping on all orders shipped inside the US.
Made in USA and Free Shipping on all orders shipped inside the US.
Page 20 of 20 FirstFirst ... 10181920
Results 286 to 295 of 295

Thread: Solution To Flickering Fan Speed 2 Or 3 A/C PART 2

  1. #286
    Registered Member 915_P5's Avatar

    02 Mazda P5

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hell Paso, TX
    Posts
    1,114
    I've been meaning to do this mod for a long time, just seems alot of work for some reason. So did what pb4ugotobed did and it worked out great, at first it wasn't catching but it finally did and 1-4 work. Thanks again pb4ugotobed

    MSP HEADLIGHTS, MSP DOOR SILLS, MAZDASPEED AXLE BACK, S2K ANTENNA, REAR WIPER DELETE, FRONT PLATE RELOCATOR, TEIN COILOVER/STRUT SUSPENSION, OBX HEADER 4-1 W/ FOULER TRICK, K&N DROP IN FILTER, SPORT SHIFTER BASE, FRONT LIP, DIY FOGLIGHT MOD, COMPASS/TEMP MIRROR

  2. #287
    Registered Member JLiRD808's Avatar

    2002 Protege5

    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Honolulu, HI
    Posts
    50
    Is thia the right size for the terminal/harness thing?

    http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1gM7HI...43aa9e5a15be8d

    Sent from my VS985 4G using Tapatalk
    Last edited by JLiRD808; 07-05-2016 at 03:50 PM.

  3. #288
    Registered Member

    lolmsp

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    757
    Posts
    5,202
    i had a spare hvac unit. replaced mine since it only worked in speed 1 and randomly on speeds 2 and 3. works like butter now. no more flickering and no flickering between fan speeds. the very back of the fan switch where the harness plugs in was super loose on the bad unit.
    03 MSP, 03 P5

  4. #289
    Registered Member

    protege5

    Join Date
    May 2016
    Location
    GA
    Posts
    344
    Quote Originally Posted by JLiRD808 View Post
    Are your spade terminals not fried too though?

    I replaced the entire switch for ~$20....seemed easier than cleaning it. But yes, now I'm getting a couple random flickers here & there since my spades are still pretty bad. See my last post too.
    You're right, my terminals are fine. Nothing melted, because i use enough common sense that if something isn't working right, i don't do that. Forcing it to "try" and do something it's failing at doing is like falling down a hill, breaking your leg, and then throwing rocks at your leg because you're mad that you fell. Same thing would apply to anything in a car that's broken, really

    As for replacing the switch, i'm impatient. I'm not going to complain about saving the $20, but I live out in the sticks and the closest Mazda dealer is about an hour away in the closest city to me. So to replace the switch, i'd have to make a trip in town, pre-pay to special order the part, wait a couple days for it to arrive, then drive an hour each way to go get the switch i just paid $20 for. Or order it online and still wait a few days for it to show up. By simply taking it apart and cleaning it out, it was fixed in less than 20 minutes... NOW! Judging by how thin the contact surface is in there, and that the fan pulls quite a bit of current through those points i do foresee it happening again in the future, new switch or not. It's jut a crappy design overall. But $20 and days of waiting, or FREE and 20 minutes time... i know which one i'm picking


    If the connector shows any signs of damage/melting or the contacts are corroded or show damage, or the wire shows overheating (swelling) due to the excessive current draw through it those need to obviously be addressed before cleaning the switch. But for 99% of the folks that don't have other damage associated with the excessive resistance caused by a crappy switch, this should take care of it.

  5. #290
    Registered Member

    protege5

    Join Date
    May 2016
    Location
    GA
    Posts
    344
    Quote Originally Posted by 915_P5 View Post
    I've been meaning to do this mod for a long time, just seems alot of work for some reason. So did what pb4ugotobed did and it worked out great, at first it wasn't catching but it finally did and 1-4 work. Thanks again pb4ugotobed
    Glad it worked out for you, i'm still going strong too

    It won't last forever just because i believe that contact point is too small for the amount of current passing through that switch, so it's destined to crap up again (especially if you live down a dirt road like i do... Everything craps up) but its a fix and a relatively easy one

  6. #291
    Registered Member Ilikebikes's Avatar

    06 Mazda 3 Hatchback GT

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Northern California
    Posts
    166
    I thought I had a bulb burn out (was not burnt, just need a new base for the bulb to pop into) so I decided it would be a good time to check everything out. First good sign was that my harness was perfect, no burn marks at all. Started to take the knob out to clean the contacts. The plastic nut holding it on was not tight at all. The contacts were clean as could be, but I think what happened on mine was the nut was loose, and the spring and ball had fallen out of place. Put them back in, got it tight, and it works perfect, no hesitation at all. Thanks!

  7. #292
    Registered Member 915_P5's Avatar

    02 Mazda P5

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hell Paso, TX
    Posts
    1,114
    Quote Originally Posted by pb4ugotobed View Post
    glad it worked out for you, i'm still going strong too

    it won't last forever just because i believe that contact point is too small for the amount of current passing through that switch, so it's destined to crap up again (especially if you live down a dirt road like i do... Everything craps up) but its a fix and a relatively easy one
    you were right stopped working, 2-3 only work early in the morning and the night.
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  8. #293
    Registered Member Targaryen420's Avatar

    2002 Mazda Protege5

    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Wayzata MN
    Posts
    145
    replaced the blower resistor pack! WORKS!

  9. #294
    Noob Minds_Eye's Avatar

    2003 Protege5

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Oakton, VA
    Posts
    13
    Another thanks to pb4ugotobed. Kind of. I was too lazy and too confused to get the whole AC controller out, so I only cleaned the connection in the fan speed switch (which if you remove the radio you can just reach in from on top and unplug), didn't touch the fan selector switch. All I can say is it wasn't working before the fix and seems to work fine now. If it stops again I'll do the fan selector switch. The connections the OP mentioned to clean were obviously not the problem, clean as a freshly minted penny.

    Also took more like an hour and a half, not 20 mins...

  10. #295
    Registered Member

    2002 Mazda Protege5

    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Bowling Green, KY
    Posts
    77
    I finally got around to trying this and it didn't appear to change much for me unfortunately. :/ I cut the black housing back, ensured the pig tail wires were firmly connected to the male contacts and then soldered them. Still issues with fan speed 2 and 3 and AC when the car is turned on.. I didn't go as far as super gluing everything and I am hesitant to do that now. This sort of issue is a real buzz kill in the southern part of Florida when it is getting really hot outside now lol.

    EDIT: Nevermind IT WORKED. I had to do a better job at soldering the ground wire. After that I wrapped electrical tape around everything and so far all 4 speeds are working great in this hot southern FL weather. 2 sometimes flickers but that is maybe 5% of the time I am using it. I think I am going to revisit this and super glue everything at some point on the near future.
    Last edited by chevelles240; 06-13-2019 at 02:03 PM.

Page 20 of 20 FirstFirst ... 10181920

Similar Threads

  1. Replies: 4
    Last Post: 04-05-2006, 12:07 PM
  2. Wanted: speed sensor part #
    By ozmojo1 in forum Mazda Protege
    Replies: 1
    Last Post: 08-24-2005, 08:06 PM
  3. Replies: 2
    Last Post: 05-15-2005, 05:25 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •