2017~2021 Radar cruise control intermittently disabled below 20mph

saqer

Member
:
2018 Mazda CX-5 GT w/ PP
I had exactly this issue: Mazda radar control error below 20mph and auto-hold not engaging after a remote start (after market, I think it's a compustar brand), everything works fine if started manually. As I spotted right after the remote starter was installed I was pestering my installer for a fix, which in turn pestered the manufacturer of the remote installer. The remote start manufacturer just released a new firmware, I got it installed today, and I'm happy to report that everything works perfect now: Remote start, unlock the door, open door, engine still running, take over by pressing brake pedal, and drive out as usual with all systems working as expected. Get in contact with your installers and hey could perhaps get it sorted.

Which one did you have installed?
 
:
2019 cx-5 signature. 2019 cx-3 awd touring
good to know. I plan on installing the COMPUSTAR remote start as well, I'll have to make sure they update it with the latest firmware.
At least there is a fix...phew!
 
:
2019 cx-5 signature. 2019 cx-3 awd touring
He already responded that he has the remote start installed (non factory)

"my 18' CX5 with dealer installed (not factory) remote start always causes the warning message, as soon as I turn if off engine it goes away. It seems to be Related to remote start."

Do you happen to have a remote start installed? I just had a third lady install one in my 2018 CX-5 and in now getting that same message.
 

JohnFalk68

Member
:
2018 Cx-5 GT with Navi/PP
Problems started after Automate remote start installed today 9/14/2019 on a new CX-5. I get the TPMS light on or flashing while the car is being warmed up. As soon as I drive off it goes off and stays off, the installer said it wasn't a problem and that it's just something with the installation and not to worry about it. Now I was showing wife how to start it and we did and the "Radar Cruise Control is Disabled under 20 MPH" message popped up. The message goes away if you turn off cruise control or it's fine if you start it normally.
There are no problems with the car if started normally
There are technically no problems with the car if started with the remote starter, the TPMS goes off and the cruise control should work once I resume 40+
 
:
2019 Mazda CX-5 GTR
Happened to me once, when snow built up on the front logo, which is where the sensor is. Once I cleaned it off it went right back to working perfectly.
 
:
2019 Mazda CX-5 GTR
Your remote start needs a firmware upgrade!

Problems started after Automate remote start installed today 9/14/2019 on a new CX-5. I get the TPMS light on or flashing while the car is being warmed up. As soon as I drive off it goes off and stays off, the installer said it wasn't a problem and that it's just something with the installation and not to worry about it. Now I was showing wife how to start it and we did and the "Radar Cruise Control is Disabled under 20 MPH" message popped up. The message goes away if you turn off cruise control or it's fine if you start it normally.
There are no problems with the car if started normally
There are technically no problems with the car if started with the remote starter, the TPMS goes off and the cruise control should work once I resume 40+
 
Anyone figure this out?

I installed the Fortin in my wife’s 20 GT last week(was previously installed in the 16 we traded) and I’m seeing the TPMS light and Radar cruise below 20 warning. It is on the latest firmware.

I did a quick test this morning and the radar cruise warning won’t show if you disable it before turning the car off. I guess I’ll just make the routine for now. The error triangle is annoying.
 
So this is totally intermittent and I can’t find a pattern. Turning the cruise off before shutting off the vehicle is no longer preventing the error.
 
:
Mazda 2017 CX 5 GT
Anyone figure this out?

I installed the Fortin in my wife’s 20 GT last week(was previously installed in the 16 we traded) and I’m seeing the TPMS light and Radar cruise below 20 warning. It is on the latest firmware.

I did a quick test this morning and the radar cruise warning won’t show if you disable it before turning the car off. I guess I’ll just make the routine for now. The error triangle is annoying.
I have installed Fortin EVO One with TharoneMaz3 harness on my 2017 CX5 GT after install I found out that one of the wires in my harness was loose after sorting this out everything works perfectly except few things, if the car is started via EVO remote start and I had my cruise control enabled before I shut the engine off then I will get error “Mazda Radar Cruise Control is disabled under 20” displayed on dash when I start driving but cruise control still work fine auto lock will not work when car is started via EVO, if the cruise control setting was off before I start the car with EVO (unlock the door get in the car and press PTS button for takeover) and start driving I will not get “Mazda Radar Cruise Control is disabled under 20” error displayed. When the car is started normally there is no errors.
Spoke with Fortin Tech support they recommended only few remedies.

1) Go to EVO one set up and enable car shut off on door open option D3 basically when the car started via EVO One open the door the car will shut off and then you would have to press PTS button to start it again ( I don’t like this option)

2) Keep everything the way it is now (Start the car via EVO remote start unlock/open the door and press brake pedal the car would shut off and then you would have to press PTS button to start it again.

This is the two solutions you have if you still want to use EVO ONE as a remote start and in both options the error will not be displayed, not sure about other aftermarket remote starters.