Welcome to the James Barone Racing Forum - Upgrade your Mazda with High Quality Parts at Great Prices from JBR!
Upgrade your Mazda with High Quality Parts at Great Prices from JBR!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Thread: Blinking check engine light and limp mode?

  1. #1
    Registered Member Jboost's Avatar

    2003.5 MSP

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Andover, MN
    Posts
    260

    Blinking check engine light and limp mode?

    Hey everyone I need help my car is acting up crazy bad! It usually happens when I let the car just idle to warm up in the driveway. I'll start the car and it will run just fine but when I come back in 10 minutes my check engine light is blinking and the car wont accelerate for crap! Just wondering if anyone has any ideas on what could be wrong here thanks!

  2. #2
    MSP Chick :) Metallic36's Avatar

    2003 Mazda6 3.0L Speed Yellow

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lula, GA
    Posts
    3,141
    Can you get a code reader?

    Quote Originally Posted by Jboost View Post
    Hey everyone I need help my car is acting up crazy bad! It usually happens when I let the car just idle to warm up in the driveway. I'll start the car and it will run just fine but when I come back in 10 minutes my check engine light is blinking and the car wont accelerate for crap! Just wondering if anyone has any ideas on what could be wrong here thanks!

  3. #3
    Registered Member Jboost's Avatar

    2003.5 MSP

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Andover, MN
    Posts
    260
    I can go to pep boys or somewhere to get it read but usually by the time I get there thecheck engine light is gone

  4. #4
    TRU-BOOST THIS BITCH!!! axisboldaslove's Avatar

    07 MS3 GT Heavily Modified

    Join Date
    May 2008
    Location
    La Crosse, WI
    Posts
    1,752
    what mods do you have? it could help us determine your problem
    Building a GT4082R Setup W/ Forged Block

  5. #5
    Registered Member Jboost's Avatar

    2003.5 MSP

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Andover, MN
    Posts
    260
    Sri and a hotpipe

  6. #6
    Da Short Bus Drivr bgibb68's Avatar

    '02 P5 Vivid Yellow

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Austin, tx
    Posts
    3,143
    doesn't our ecu's store codes???even if the light isn't on yhou might be able to get it read

    yellow '02 p5: tokico hp struts/springs lowering kit, adr phantom 17" wheels, intake mani w/vtcs removed and PNPed, sigmota cai, medieval mounts all around, mp3 ecu, msp rear brakes, mz6 front brakes,SS brake lines,Short shifter/bushings installed
    myspace
    Ally 好鍾意 大頭: me?
    Ally 好鍾意 大頭: i habe big boobs

  7. #7
    MSP Chick :) Metallic36's Avatar

    2003 Mazda6 3.0L Speed Yellow

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lula, GA
    Posts
    3,141
    Exactly what I was thinking, or just go to Walmart and buy a code reader for ~$60 and then read the code with it when it does flash.

    Quote Originally Posted by bgibb68 View Post
    doesn't our ecu's store codes???even if the light isn't on yhou might be able to get it read

  8. #8
    手前の言葉が俺は聞き捨てよう TheMAN's Avatar


    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    5,587
    blinking check engine light = random misfires
    that means get the car off the road ASAP or you will burn up the cat and eat thousands of dollars fixing it!

    it could mean many things, but usually vacuum leaks or even a bad EGR valve... it occurs for many people during the winter and it usually has been a bad EGR valve
    TheMAN
    '01 BJFP MT
    '05 BK3P HB AT

    For Protege and Mazda3 info, come see the Protege FAQ

  9. #9
    Registered Member Jboost's Avatar

    2003.5 MSP

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Andover, MN
    Posts
    260
    Thank you for confirming my suspision I thought it was the egr since it happened during warm up idle

  10. #10
    手前の言葉が俺は聞き捨てよう TheMAN's Avatar


    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    5,587
    it might be a lot of trouble, but you may want to contact some of the canadian members to get the canadian EGR valve since you live in similar climate conditions as them as that EGR valve is definitely better for your area... it is different and not the same as the US one
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  11. #11
    MSP Chick :) Metallic36's Avatar

    2003 Mazda6 3.0L Speed Yellow

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lula, GA
    Posts
    3,141
    There are some on eBay.. at least I would suspect they are "Canadian" EGR's since the seller lives in Canada..

  12. #12
    手前の言葉が俺は聞き捨てよう TheMAN's Avatar


    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    5,587
    nope
    all are original/US style ones
    Sigs are visible only in your first post on a page. To change your thread display preferences, click here and enable 'Always Show Signature'.

  13. #13
    MSP Chick :) Metallic36's Avatar

    2003 Mazda6 3.0L Speed Yellow

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lula, GA
    Posts
    3,141
    Well damn.. I thought these were. http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Mazda...#ht_500wt_1382

    They do look the same as the US ones, so looks like you're right. Any Canadians have a photo of your EGR?

  14. #14
    Registered Member Jboost's Avatar

    2003.5 MSP

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Andover, MN
    Posts
    260
    So does everyone agree that it is more than likely the egr? If this is the case I have an extended warrenty with a $100 deductable so I'll save myself the time and whole getting frozen in my garage during the minnesota winter and just bring it in lol. If it was summer I would do this myself but forget getting cold.

    Another reason it looks like the EGR is that the car magically fixes itself once the car drops all the way down from running temp.

    I called my dad and he said an air idle control fan or some sh!t like that anyone ever heard of such a device going bad on the MSP?

  15. #15
    Registered Member jacob_busko's Avatar


    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    62
    I am having this same problem on mine... I've pretty much tested and replaced every sensor in the car. Removed the EGR valve and checked it. Its working fine checked the cam and crank sensors, Ignition coils... everything. Put it back together and now it works like new again... The only thing i did was clean the battery terminals. They were excessively corroded. I dont know if that was the problem or i bumped something into working. I hope this helps.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Blinking Check Engine Light under ACC
    By pchen in forum MS3 Lounge & Welcome Area
    Replies: 3
    Last Post: 03-31-2009, 03:53 PM
  2. Ecu limp mode.
    By oskinosmee in forum MS3 Lounge & Welcome Area
    Replies: 3
    Last Post: 08-12-2008, 10:09 PM
  3. Limp Mode?!?!
    By msp2003.5 in forum MSP Engine, Performance & Forced Induction
    Replies: 0
    Last Post: 01-26-2007, 01:12 PM
  4. limp mode
    By mikem in forum Engine Management & Tuning
    Replies: 22
    Last Post: 08-11-2004, 06:49 PM
  5. Check Engine light Blinking
    By chdesign in forum Protege Performance
    Replies: 19
    Last Post: 07-04-2002, 01:18 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •